Kleding advies / schoenen advies /

  Welke kleding en vooral welke kleur kleding trek ik aan

Kleding| Je wil of hebt een foto shoot geboekt, nu de vraag, wat moet of kan ik aan trekken! Wel, de allerbelangrijkste tip: trek vooral iets aan waar je je prettig in voelt, als jij je lekker voelt in je outfit zie je dat terug op de foto!! Kom je met meerdere, stem dan de kleding op elkaar af! Doe je een binnen shoot, dan is het ook heel belangrijk dat je rekening houdt met de achtergrond die wordt gebruikt, meestal mag je daar voor kiezen. Als er een zwarte achtergrond gebruikt wordt verdwijn je bijna in de achtergrond als jij ook zwarte of donker blauwe kleding draag. Het wordt ook wel juist gedaan voor dat effect!

Heb je voorkeur voor de achtergrond vraag dat dan voor dat je een shoot boek of vraag wat er wellicht gebruikt gaat worden zodat je misschien extra  kleding kunt meenemen, vooral met kinderen is dat aan te raden. Het leuke van verkleden is dat de kleding gelijk een totaal andere foto oplevert.  Pastel kleuren doen het in het algemeen altijd goed. Zo kan je tegen een zwarte maar ook een witte achtergrond hele felle kleuren dragen maar probeer drukke prints te mijden, deze leiden alleen maar af voor de kijker! Het is wel leuk om bij een witte achtergrond een blauwe spijkerbroek te dragen met witte bovenkleding maar ook felle kleuren doen het hier goed! Verschillende kleuren grijs met evt wit is ook mooi te combineren. Mocht je voor een spijker goed outfit met witte bovenkleding raad k je wel een ander setje mee te nemen want anders wordt het erg veel in die sfeer! Heb je nog vragen….ik hoor het graag. 

 

Welke  schoenen trek ik of mijn kind aan

Schoenen| Als het op de dag van de shoot slecht weer is als regen of sneeuw neem dan de schoenen die je graag aan wilt mee en trek ze binnen pas aan, zo wordt het niet direct een natte boel, zeker in een kleine studio. Mocht je een zomerse outfit aan trekken dan is wat foto´s op blote voeten, altijd een leuk detail! Hou er wel rekening mee dat er fotografen zijn die geld rekenen voor het aantal schoen paren dat je aan wilt trekken. Als er met een kwetsbare ondergrond gewerkt wordt is er een grote kans dat deze zo erg beschadigen van schoenen dat er een stuk ondergrond vernieuwd moet worden en dat kost nu eenmaal geld! Bij de ene fotograaf is dat berekend in de prijs bij de andere fotografen komt dat er wellicht achteraf bij!                                                                                                                                              Als je zeker wilt weten of je echt klaar bent met de afgesproken prijs vraag het dan voor de zekerheid!   Bij mij is dat 27,50 € (all-in)

Zwanger zijn en de kleding

Zwanger|Wat je ook aan trek, zorg dat je ruim voor de shoot geen stakke kleding/bh/broek/rok of sieraden en dergelijk draag. Het duurt best even voordat dat de rode afdruk weer weg is! Als je van kleding wilt wisselen of lichaamsdelen naakt op de foto wilt tonen is dat zichtbaar en zonde!

Wat je ook aan wilt trekken, het is vooral belangrijk dat jij je daar prettig in voelt. Je kunt gerust een broek/rok/ of bv een mooi jurkje aan trekken want zwangere vrouwen zijn hartstikke mooi of bv een lang vest aan trekken geeft een mooie foto ,maar mooi ondergoed is ook sexy.

Zorg wel dat je alleen doet waar jij je prettig in voelt en laat je niet verleiden tot dingen waar je later spijt van krijg, het is jouw shoot!

Verkleden

Verkleden|Meestal is er wel een mogelijkheid om je te verkleden bij de fotograaf vraag daar ook gerust om! Ik adviseer sowieso om meerdere kleding setjes mee te nemen. Even verkleden geeft een zo andere foto ook al is de omgeving het zelfde. Bij de meeste fotografen kun je wisselen van achtergrond dus dan heb je helemaal een andere foto, dus, doen 🙂

 Drinken, wat zal ik mee nemen

Drinken|Of je bij andere fotografen wat te drinken krijg durf ik niet te zeggen! Maar voor de hele kleintjes is het zeker verstandig drinken mee te nemen. Je hebt meestal meerdere momenten dat het noodzakelijk is om even een minuutje pauze te nemen om alsnog eventjes door te kunnen gaan. Het is best wel hard werken voor kinderen z’n shoot, vergis je niet!

Het is ook aan te raden om het drinken ergens in te doen waar ze niet of zo min mogelijk mee kunnen knoeien! Je hebt een grote kans dat vlekken op de kleding zichtbaar zijn op de foto!                                     Als je met een baby kom neem dan melk of voeding voor de kleine mee. Denk niet ze heeft al op en hoeft niet meer te hebben voor dat we thuis komen. Het is onrustig en de lampen zijn warm,  de baby wordt meerdere keren verlegt om anders op de foto te komen dus onrustig en vermoeiend voor de baby. Soms is het dan beter gewoon wat melk/drinken wat eten te geven ook al zou de kleine dat thuis nog niet gekregen hebben!

Snoep, zal ik en zo ja wat zal ik mee nemen

Snoep|Je kunt gerust iets lekkers mee nemen maar pas ook hier weer op wat je mee neemt! Van een bv kaakje heb je weer heel gauw vlekken op de kleding en alles wat kleeft geeft gauw een plakkend gezichtje wat zeker te zien is op de foto! Vaak is er door de fotograaf wel het één en ander weg te photoshoppen maar het is natuurlijk zonde van de tijd van de fotograaf als het voorkomen had kunnen worden 🙂 (een nat washandje is altijd handig om mee te nemen)  Denk dus aan bv een een doosje rozijntjes of een stukje fruit als een appel en kijk voor de zekerheid ook zelf de kleding enz even na voor dat de fotograaf weer verder gaat.

Wat kan ik aan speelgoed oid meenemen

Speelgoed|Het is heel aantrekkelijk speelgoed mee te nemen om ze bezig te houden of af te leiden, maar hou er rekening mee dat als je speelgoed hebt die ze tijdens de shoot zelf in de handen moeten nemen ze vaak met het hoofd naar beneden (naar hun handen met speelgoed vaak op schoot) gericht gaan zitten spelen en dus niet erg handig voor de fotograaf en het resultaat en kijk of het leuk is als het zichtbaar op de foto komt! Afhankelijk van de leeftijd is het handig om iets mee te nemen waarmee de bv  ouder het kind af kan leiden ACHTER de fotograaf bv een ballon iets met muziek of iets waarvan je zelf weet dat het kind het interessant vindt en het met ogen/hoofd zal volgen en zo de ogen redelijk naar de fotograaf gericht zullen zijn (of soms een andere plek). Het is vaak een goed idee dat iemand gek/grappig gaat doen achter de fotograaf en zo een lach tevoorschijn kan toveren wat natuurlijk heel welkom is op de foto. Zo is het misschien een idee zelf iets mee te nemen waarvan je weet dat je de aandacht van je kind zult trekken (pas wel op dat je ze niet bang maak). Zo loop je het risico dat als je bv een ballon mee neem dat deze KAN klappen. Ik denk dat er wel vaak iets bij de fotograaf ligt wat je mag/kan gebruiken.   Zo heb ik wat petten – brillen – poppenkastpoppen ed die je uiteraard mag gebruiken maar ook de grote beer poes en andere kroeltjes die ik genoeg heb liggen die ineens een stem krijgen (papa of mama bv) en dat doet wonderen. Schaam je niet voor de fotograaf, deze is gefocust op het modelletje en is alleen maar blij met iedere lach of andere mooie uitdrukking  en dus uiteindelijk de ouder ook! 🙂

Hoe kan ik mijn baby voorbereiden

Voorbereidingen|Probeer je kindje goed te laten slapen voordien! Als zij/hij eerder wakker wordt als verwacht, vraag dan aan de fotograaf of het uit komt dat je iets eerder kom. De shoot is best intensief voor z’n kleintje en dan zit de bruikbare tijd er zo weer op!

Kijk uit dat je de baby zeker een uur voor de shoot niets aantrek wat knelt. Als je dat uit trek zie je vaak de rode striemen, dat trekt niet zo snel weg en is niet zo mooi op de foto 🙁

Hoe lang duurt een shoot

Duur|Bij de meeste fotografen staat het vast hoe lang een shoot duurt (dit gekoppeld aan de kosten en het aantal foto’s) en dat wordt meestal voordien afgesproken zo niet vraag daar voordien om! Ik kijk hoeveel tijd we nodig hebben. Bij baby’s/kinderen is het erg belangrijk dat zij het leuk vinden. Het heeft geen zin om door te blijven gaan als zij er geen zin meer in hebben want dit zie  je ongetwijfeld terug op de foto’s. Zolang het leuk is voor allemaal neem ik de tijd die nodig is om leuke foto’s te maken. Soms is de baby/het kind zo van slag dat het niets wordt en er overwogen moet worden het een andere keer te proberen!

Mijn vriendin heeft ook een baby/kind, kunnen we samen komen 

Samen|Dat is iets wat bij iedere fotograaf weer anders is, als je het niet op de site van de fotograaf kan vinden vraag het dan even, als achteraf blijkt dat het wel kan is dat natuurlijk jammer. 

Waarschijnlijk zal het voor de prijs niet veel uitmaken. De fotograaf heeft uiteindelijk voor ieder kind net zo veel aandacht en de nabewerking is vaak meer omdat er foto’s van de kinderen samen maar ook alleen gemaakt worden. Voor de ouders is het vaak wel fijn! Als het ene kind verkleed moet worden of een pauze nodig heeft kan het andere kind gefotografeerd worden!

 

Postzegels laten maken voor het geboorte kaartje bv

postzegels-voor-walodja-kopie

Postzegel|Het is mogelijk om van een leuke foto postzegels te laten maken.   Hoe bijzonder wordt het kaartje als op de envelop een wel hele bijzondere en unieke postzegel pronkt! Of dit nu een geboorte kaartje is of een uitnodiging Voor 9,95 per velletje heb je 10 unieke postzegels.

Kijk op:   https://persoonlijkepostzegel.postnl.nl

Zelf foto’s maken

Zelf|Ik vraag altijd aan ouders of zij zelf ook foto’s maken van de kinderen. Heel heel af en toe is er een ouder die de camera al heeft aangeschaft maar er bv nog geen tijd voor gehad heeft! Veel ouders zeggen wel eens een foto te maken met het mobieltje maar net zo veel ouders zeggen dit zelden of nooit te doen! En een enkele ouder zeg vaak foto’s te maken maar altijd met het mobieltje. Nu is er niets mis met het mobieltje want de camera daarin wordt steeds beter maar toch heeft het zijn beperkingen.                   Nu raad ik iedere ouder aan. . . .  Maak foto’s, zo veel als je kunt en als het kan met een camera maar anders met je mobieltje en oordeel zelf  of je er over 10 of misschien 20 jaar nog steeds blij van wordt, ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, dat voorop, maar je krijg zoveel spijt als je het niet doet. Vaak is tijd de boosdoener maar maak er dan tijd voor! Zorg dat de camera voor het grijpen lig zodat je geen moment hoef te missen. Met een beetje camera heb je al zoveel meer snelheid zodat je ook iets snellere acties niet hoef te missen. Onze kinderen waren klein in het analoge tijdperk. Door de prijs van het rolletje en het afdrukken dacht je wel een 2e keer na voor je een foto maakte, nu baal ik daar enorm van! Nu kost het niets ja de camera enz maar dat had je toen ook al. Het is leuk de omgeving mee te nemen voor het verhaal maar als je meer een shoot achtige foto wilt maken kan dat bv op je bed maar ook buiten met bv een groene achtergrond.                                                                                                           Mocht je er nu helemaal niet uitkomen dan kan ik je misschien helpen 🙂

In het kort: maak veel foto’s, het klein zijn is heel snel voorbij!

Een foto op canvas oid

Canvas|Regelmatig is er wel ergens een aanbieding voor een afdruk op canvas maar ook op andere materialen! Als je even afwacht, want het gebeurd heel regelmatig, scheelt dit heel veel soms zelfs alleen voor verzendkosten :-)Voor je eigen muur of op een schilders ezel  maar ook om weg te geven aan bv Opa en Oma. Maar kijk ook eens op: Vakantieveiling (maar let wel op de kosten die er nog bij komen, deze staan wat lager op de pagina van het product!)  https://www.vakantieveilingen.nl/producten/fotoproducten.html

Ik vind het maar niets, op de foto gaan toch wil ik het eigenlijk wel

fotovrees|Hier kan ik alleen voor mijzelf spreken als fotograaf maar ook als mens. Ik vind het zelf niets om op de foto te gaan en heb dat het grootste deel van mijn leven al gehad, dus herken dat. Heb jij ook dat gevoel hebben neem dan gewoon contact met me op. We nemen het door wat jij eventueel leuk zou vinden en hoe we het aan kunnen pakken waar heb je moeite mee enz. We nemen er alle tijd voor! Misschien heb je muziek waar je je prettig bij voel neem het mee. Wil je iemand mee nemen,prima! Kortom, kan ik je helpen om eens een leuke shoot te doen, kom op en we maken er een leuke shoot van en zien wel waar het schip strandt! 🙂

Komen we er niet uit dan betaal je natuurlijk ook niets! 🙂

Je ervaring achter laten als je geweest bent voor een shoot!

Ervaring|Ben jij wel eens voor een shoot geweest en zou je je ervaring wel met een ander willen delen! Schrijf dan een recensie. Misschien kun je daar een ander mee helpen.

Wil je een reactie plaatsen…… hier onder zou het kunnen,leuk! 

Alvast bedankt Marjolein 🙂

 © Copyright fotoarthoornaar.nl Fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *