foto’s uitgelegd

Ieder week probeer ik foto’s op deze pagina te zetten die ik kies met een rede die ik erbij zal vermelden! Dat kan een shoot foto zijn een natuurfoto of een foto met een ander onderwerp!  Ik leg uit waarom ik de instellingen heb gekozen! 

Dromerig jongetje

f 5.6 / sl.tijd 1/1000 ste /  iso 320

Het mooie aan deze foto vind ik het staren van het jongetje! Ik was in gesprek met hem, terwijl hij over een antwoord nadacht staarde hij in het niets en was zijn blik even dromerig! Oog contact hoeft er niet te zijn om een mooie foto te krijgen.  De jonge zat buiten op een bankje. Aangezien ik de spontaniteit niet wilde doorbreken heb ik hem daar maar laten zitten waardoor de plank van het bankje nog te zien is! Om de kerk niet te zien op de achtergrond heb  ik een diafragma van  f 5.6 gebruikt (de laagste f waarde van mijn objectief) voor de hoogst haalbare wazigheid van de achtergrond met een sluitertijd van 1/1000 en iso 320 ! Was die hoge iso en korte sluitertijd nodig? Nee niet echt maar omdat ik het ene moment onder de bomen liep dus heel weinig licht had en dan weer in de zon heb ik het zo maar gelaten zodat ik mijn aandacht geheel bij het jongetje kon houden!      

Avondmist in de sloten morgen mooi weer  🙂

f 11 /  iso 500 / sl tijd 1/40 ste sec.  1 foto normaal  1 foto                                                            1 stop overbel. 1 foto 1 stop onder bel.

HDR Deze foto heb ik gemaakt op het moment dat de zon onder de horizon verdween en de dauw (ook wel witte wieven genoemd) tevoorschijn kwam. Aangezien de camera niet altijd vast kan leggen wat het oog ziet, is voor de camera het grote contrast van de lichte horizon en daar tegenover het landschap te groot! Je moet dan kiezen voor een goede belichting van de lucht of het landschap wat betekend dan 1 deel van de foto niet goed belicht is! Door nu 3 foto’s te maken van precies het zelfde plaatje te maken maar dan 1 gewone belichting 1 foto 1 stop onder belicht 1 foto over belicht  (niet bewegen dus) kun je deze over elkaar leggen in een daarvoor speciaal programma wat tegenwoordig in heel veel programma’s zit als Lightroom photoshop of bv photomatrix en alsnog de juiste belichting te verkrijgen van de gehele foto. Je kunt in dat programma ook zelf nog veranderingen aan brengen! Op deze manier kan je toch nog onmogelijk contrast verschil voor de camera mogelijk maken door een slim trucje! Pas op dat je niet overdrijf of overdrijf juist heel erg zodat het zichtbaar is en jij zelf lekker kan creëren wat jij mooi vindt 🙂

Scherpte/diepte

f 5,6 sl t. 1/320  iso 125

   In dit geval een macro lens met een vast brandpunt van 100 mm. Dit kan ook met een gewoon objectief! In dit geval f 5,6 wat belangrijk is voor de geringe scherpte diepte maar nog wel zoveel scherp dat de bloemen scherp zijn en de glazen fles net of nauwelijks herkenbaar is! belichting zoekend naar de grens, de bloemen mogen natuurlijk niet helemaal dichtslaan! Ik heb een glazen fles gebruikt met een ijzeren beugel met dop om wat details van de fles te behouden en het licht kan er lekker door heen! en ga je zoeken door verder of juist minder ver van het onderwerp te staan, hoe dichter naar het onderwerp hoe minder scherpte diepte hoe verder van de achtergrond hoe minder je van de achtergrond ziet, in dit geval de fles!
Nu stel je scherp op de bloem  hou je ontspan knop half in gedrukt en bepaal nu de uiteindelijke compositie (zonder nog van afstand te veranderen) Nu heb ik flits licht gebruikt maar dat hoeft natuurlijk niet perse het van scherpte diepte/scherpte is het zelfde. alleen zul je de omgeving niet zo licht hebben!  Ik zou zeggen, heel veel oefenen en als je er niet uit kom, stuur even een mailtje dan kan ik kijken of ik je kan helpen 🙂 succes! ♥♥♥

Vuurwerk

f 16 sl.t 3.8 sec iso 100

Vuurwerk fotograferen 🙂

Leuk om eens te proberen maar pas op…. het is verslavend 🙂 Dit jaar wilde ik het overslaan, gewoon geen zin! Maar toen het nieuwe jaar een kwartiertje jong was kreeg ik spijt! Ik zag buiten alle mooie kleuren van het vuurwerk en besloot foto’s te maken door het badkamerraampje, uit de hand, wonder boven wonder waren de meeste foto’s niet bewogen want foto’s met z’n lange sluitertijd moet je maken vanaf een statief of een muurtje (met evt een erwten of zandzak!)oid! Zoals je zie bij deze foto heb ik een sluitertijd gebruikt van 3.8 seconde. Ik had dus geluk en kennelijk een vaste hand! Op een moment dat je de foto maak heb je aardig wat licht van het vuurwerk dus je kan bv een fw nemen van f 8 of f 11 of zelfs een nog hoger getal maar omdat je wel het gewenste licht binnen moet krijgen kan je ook een lager getal nemen want hoe lager de f waarde hoe meer licht! Ik heb hier gekozen voor f 16 omdat er op verschillende plekken achter elkaar afgestoken werd en ik wilde dat allemaal scherp hebben! Je kunt kiezen of je de focus handmatig doet of aan de camera overlaat. De meningen zijn daar over verdeeld, de 1 zal je vertellen het handmatig te doen ik zelf wissel wel eens want ook de automatische focus doet het prima MAAR wil je het vuurwerk vanaf het eerste moment hebben dan is het te proberen om je camera op handmatig te zetten en op oneindig in te stellen!

f 9 1/125 s iso 100


Bokeh de mooie licht balletjes op de achtergrond! Hoe doe je dat!

Neem bv kerstverlichting zoals ik ook gedaan heb op deze foto en plaats deze op de achtergrond. Ik heb een blad genomen maar een boek kan natuurlijk ook en buig 2 pagina’s in het midden van het blad om zodat je een soort hartje krijg!(je kan natuurlijk het onderwerp nemen wat jij leuk vindt! Leg het blad op een afstand van die kerstverlichting (hoe groter de afstand hoe meer kans op bokeh) (experimenteer daar eens mee) Begin met een zo laag mogelijke f getal, 1.8 zou geweldig zijn maar 4 of 5,6 is ook goed zo laag mogelijk dus (welk getal het laagste is lig aan jouw objectief, hoe lager hoe duurder) (experimenteer ook daar mee) Zo heb ik op deze foto f 9 genomen, niet laag maar ik had al wat uit geprobeerd)!
Neem vervolgens een hoger brandpunt getal (mm) Kruip op je onderwerp. en stel nu scherp op je onderwerp op die plaats die jij scherp wil hebben en druk de ontspanknop half in en richt de camera nu zo als jij de uiteindelijke foto wil maken en maak de foto Het hangt af welke lichtbronnen je op de achtergrond hebt harde of heldere lichtbronnen zullen zachte overgangsballen van licht worden. Probeer dat indien mogelijk ook eens uit! Dan is de kleur van jouw verlichting ook nog belangrijk, iedere kleur zijn eigen bokeh vlek! Ik heb een witte verlichting op deze foto genomen!

f 3,5 1/250 s iso 250 180 mm

Ik zou zeggen, ga lekker aan de slag en probeer alle punten eens uit! Het is bv heel leuk om zo een kerstfoto te maken, plaats bv de kleine op de voorgrond en de verlichting op de achtergrond! Je kan dan ook meerdere verlichtingen gebruiken om kleur variatie te krijgen 🙂 Succes!

Heb je vragen, vul dan onderstaande gegevens in dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op! Bellen of whatsappen  kan natuurlijk ook! 

 © Copyright fotoarthoornaar.nl Fotografie