foto’s uitgelegd

Ieder week probeer ik foto’s op deze pagina te zetten die ik kies met een rede die ik erbij zal vermelden! Dat kan een shoot foto zijn een natuurfoto of een foto met een ander onderwerp!  Ik leg uit waarom ik de instellingen heb gekozen! 

Dromerig jongetje

f 5.6 / sl.tijd 1/1000 ste /  iso 320

Het mooie aan deze foto vind ik het staren van het jongetje! Ik was in gesprek met hem, terwijl hij over een antwoord nadacht staarde hij in het niets en was zijn blik even dromerig! Oog contact hoeft er niet te zijn om een mooie foto te krijgen.  De jonge zat buiten op een bankje. Aangezien ik de spontaniteit niet wilde doorbreken heb ik hem daar maar laten zitten waardoor de plank van het bankje nog te zien is! Om de kerk niet te zien op de achtergrond heb  ik een diafragma van  f 5.6 gebruikt (de laagste f waarde van mijn objectief) voor de hoogst haalbare wazigheid van de achtergrond met een sluitertijd van 1/1000 en iso 320 ! Was die hoge iso en korte sluitertijd nodig? Nee niet echt maar omdat ik het ene moment onder de bomen liep dus heel weinig licht had en dan weer in de zon heb ik het zo maar gelaten zodat ik mijn aandacht geheel bij het jongetje kon houden!      

Avondmist in de sloten morgen mooi weer  šŸ™‚

f 11 /  iso 500 / sl tijd 1/40 ste sec.  1 foto normaal  1 foto                                                            1 stop overbel. 1 foto 1 stop onder bel.

HDR Deze foto heb ik gemaakt op het moment dat de zon onder de horizon verdween en de dauw (ook wel witte wieven genoemd) tevoorschijn kwam. Aangezien de camera niet altijd vast kan leggen wat het oog ziet, is voor de camera het grote contrast van de lichte horizon en daar tegenover het landschap te groot! Je moet dan kiezen voor een goede belichting van de lucht of voor het donkere landschap wat betekend dan 1 deel van de foto niet goed belicht is! Door nu 3 foto’s te maken van precies het zelfde plaatje en deze later over elkaar te leggen krijg je alsnog de juiste belichting van de hele foto! Je kunt dit doen door verandering van de sluitertijd (1 stop snellere sluitertijd 1 gewoon en 1 of langere sluitertijd! Je kan ook een lichtcompensatie toepassen wat handmatig kan maar ook voordien in te stellen is (op de meeste camera’s)! Je maak dan 1 foto met de gewone (goeie)belichting 1 foto met 1 stop onder belicht en 1 foto over belicht! Het is wel belangrijk dat de foto’s exact het zelfde zijn dus of op statief oid of niet bewegen als je de serie foto’s maak! Je mag alleen het diafragma niet veranderen omdat dit een andere scherpte diepte geef!! Daarna kan je deze foto’s over elkaar leggen in een daarvoor speciaal programma wat tegenwoordig als onderdeel in heel veel programma’s zit! Neem bv Lightroom photoshop, photomatrix is er een speciaal programma voor! Op deze manier kan je alsnog de juiste belichting verkrijgen van de gehele foto. Op deze manier kan je toch nog onmogelijk contrast verschil voor de camera mogelijk maken door een slim trucje! Pas op dat je niet overdrijf of overdrijf juist heel erg zodat het zichtbaar is en jij zelf lekker kan creĆ«ren wat jij mooi vindt šŸ™‚

Scherpte/diepte

f 5,6 sl t. 1/320  iso 125

   In dit geval een macro lens met een vast brandpunt van 100 mm. Dit kan ook met een gewoon objectief! In dit geval f 5,6 wat belangrijk is voor de geringe scherpte diepte maar nog wel zoveel scherp dat de bloemen scherp zijn en de glazen fles net of nauwelijks herkenbaar is! Het is het mooiste als je een zo laag mogelijk diafragma getal kunt instellen bv f 3.5 of 2.5 (of nog lager) Je hebt dan ook meer licht waardoor je heel ver kan gaan! Ik heb een glazen fles gebruikt met een ijzeren beugel met dop om wat details van de fles te behouden en het licht kan er lekker door heen! en ga je zoeken door verder of juist minder ver van het onderwerp te staan, hoe dichter naar het onderwerp hoe minder scherpte diepte hoe verder van de achtergrond hoe minder je van de achtergrond ziet, in dit geval de fles! Ook het brandpunt getal heeft invloed op de scherpte diepte, hoe hoger het getal (bv 200 mm) hoe minder scherpte diepte
Nu stel je scherp op de bloem  hou je ontspan knop half in gedrukt en bepaal nu de uiteindelijke compositie (zonder nog van afstand te veranderen)  Ik zou zeggen, heel veel oefenen en als je er niet uit kom, stuur even een mailtje dan kan ik kijken of ik je kan helpen šŸ™‚ succes! ā™„ā™„ā™„<h2 id=”evenallesopeenrijtje”>Even alles op een rijtje: </h2>

Hoe hoger het diafragma getal fwHoe meer scherpte/diepte
Hoe hoger het brandpunt getal bv 200 mmHoe minder scherpte/diepte
Hoe verder jij van je onderwerp af staatHoe meer scherpte/diepte
Hoe meer ruimte tussen je onderwerp en de achtergrondHoe waziger de achtergrond

Vuurwerk

f 16 sl.t 3.8 sec iso 100

Vuurwerk fotograferen šŸ™‚

Leuk om eens te proberen maar pas op…. het is verslavend šŸ™‚ Dit jaar wilde ik het overslaan, gewoon geen zin! Maar toen het nieuwe jaar een kwartiertje jong was kreeg ik spijt! Ik zag buiten alle mooie kleuren van het vuurwerk en besloot foto’s te maken door het badkamerraampje, uit de hand, wonder boven wonder waren de meeste foto’s niet bewogen want foto’s met z’n lange sluitertijd moet je maken vanaf een statief of een muurtje (met evt een erwten of zandzak!)oid! Zoals je zie bij deze foto heb ik een sluitertijd gebruikt van 3.8 seconde. Ik had dus geluk en kennelijk een vaste hand! Op een moment dat je de foto maak heb je aardig wat licht van het vuurwerk dus je kan bv een fw nemen van f 8 of f 11 of zelfs een nog hoger getal maar omdat je wel het gewenste licht binnen moet krijgen kan je ook een lager getal nemen want hoe lager de f waarde hoe meer licht! Ik heb hier gekozen voor f 16 omdat er op verschillende plekken achter elkaar afgestoken werd en ik wilde dat allemaal scherp hebben! Je kunt kiezen of je de focus handmatig doet of aan de camera overlaat. De meningen zijn daar over verdeeld, de 1 zal je vertellen het handmatig te doen ik zelf wissel wel eens want ook de automatische focus doet het prima MAAR wil je het vuurwerk vanaf het eerste moment hebben dan is het te proberen om je camera op handmatig te zetten en op oneindig in te stellen!

Bokeh fotografie

f 9 1/125 s iso 100


Bokeh de mooie licht balletjes op de achtergrond! Hoe doe je dat!

Neem bv kerstverlichting zoals ik ook gedaan heb op deze foto en plaats deze op de achtergrond. Ik heb een blad genomen maar een boek kan natuurlijk ook en buig 2 pagina’s in het midden van het blad om zodat je een soort hartje krijg!(je kan natuurlijk het onderwerp nemen wat jij leuk vindt! Leg het blad op een afstand van die kerstverlichting (hoe groter de afstand hoe meer kans op bokeh) (experimenteer daar eens mee) Begin met een zo laag mogelijke f getal, 1.8 zou geweldig zijn maar 4 of 5,6 is ook goed zo laag mogelijk dus (welk getal het laagste is lig aan jouw objectief, hoe lager hoe duurder) (experimenteer ook daar mee) Zo heb ik op deze foto f 9 genomen, niet laag maar ik had al wat uit geprobeerd)!
Neem vervolgens een hoger brandpunt getal (mm) Kruip op je onderwerp. en stel nu scherp op je onderwerp op die plaats die jij scherp wil hebben en druk de ontspanknop half in en richt de camera nu zo als jij de uiteindelijke foto wil maken en maak de foto Het hangt af welke lichtbronnen je op de achtergrond hebt harde of heldere lichtbronnen zullen zachte overgangsballen van licht worden. Probeer dat indien mogelijk ook eens uit! Dan is de kleur van jouw verlichting ook nog belangrijk, iedere kleur zijn eigen bokeh vlek! Ik heb een witte verlichting op deze foto genomen! Ook de foto hieronder heeft bokeh lichtjes op de achtergrond, dit op dezelfde manier maar dan in de natuur, het licht door de blaadjes heen! Zo zie je dat je het zowel buiten als binnen kan toepassen ā¤

f 3,5 1/250 s iso 250 180 mm

Ook bij deze foto zie bokeh (de lichtbolletjes) op de achtergrond, nu door natuurlijk licht van achteren wat door de boomblaadjes komt! Deze foto is gemaakt met een laag diafragma getal zo als je kunt zien nl F 3.5 waardoor de achtergrond wazig wordt door de kleine scherpte diepte! Zo is ook alle aandacht bij vader en dochter en niet op bv een drukke achtergrond!

Ik zou zeggen, ga lekker aan de slag en probeer alle punten eens uit! Het is bv heel leuk om een kerstfoto te maken met de bokeh lichtjes/bolletjes, plaats bv de kleine op de voorgrond en de verlichting of de kerstboom met lichtjes op de achtergrond! Door te spelen met het diafragma kan je alleen de lichtjes laten zien maar met een ietshoger F getal kan je ook de kestboom zelf net iets laten zien! Je kan dan ook meerdere verlichtingen gebruiken om kleur variatie te krijgen šŸ™‚ Succes!

Heb je vragen, vul dan onderstaande gegevens in dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op! Bellen of whatsappen  kan natuurlijk ook! 

     Ā© Copyright fotoarthoornaar.nl Fotografie