foto’s uitgelegd

Ieder week probeer ik foto’s op deze pagina te zetten die ik kies met een rede die ik erbij zal vermelden! Dat kan een shoot foto zijn een natuurfoto of een foto met een ander onderwerp!  Ik leg uit waarom ik de instellingen heb gekozen! 

Dromerig jongetje

f 5.6 / sl.tijd 1/1000 ste /  iso 320

Het mooie aan deze foto vind ik het staren van het jongetje! Ik was in gesprek met hem, terwijl hij over een antwoord nadacht staarde hij in het niets en was zijn blik even dromerig! Oog contact hoeft er niet te zijn om een mooie foto te krijgen.  De jonge zat buiten op een bankje. Aangezien ik de spontaniteit niet wilde doorbreken heb ik hem daar maar laten zitten waardoor de plank van het bankje nog te zien is! Om de kerk niet te zien op de achtergrond heb  ik een diafragma van  f 5.6 gebruikt (de laagste f waarde van mijn objectief) voor de hoogst haalbare wazigheid van de achtergrond met een sluitertijd van 1/1000 en iso 320 ! Was die hoge iso en korte sluitertijd nodig? Nee niet echt maar omdat ik het ene moment onder de bomen liep dus heel weinig licht had en dan weer in de zon heb ik het zo maar gelaten zodat ik mijn aandacht geheel bij het jongetje kon houden!      

Avondmist in de sloten morgen mooi weer  🙂

f 11 /  iso 500 / sl tijd 1/40 ste sec.  1 foto normaal  1 foto                                                            1 stop overbel. 1 foto 1 stop onder bel.

HDR Deze foto heb ik gemaakt op het moment dat de zon onder de horizon verdween en de dauw (ook wel witte wieven genoemd) tevoorschijn kwam. Aangezien de camera niet altijd vast kan leggen wat het oog ziet, is voor de camera het grote contrast van de lichte horizon en daar tegenover het landschap te groot! Je moet dan kiezen voor een goede belichting van de lucht of het landschap wat betekend dan 1 deel van de foto niet goed belicht is! Door nu 3 foto’s te maken van precies het zelfde plaatje te maken maar dan 1 gewone belichting 1 foto 1 stop onder belicht 1 foto over belicht  (niet bewegen dus) kun je deze over elkaar leggen in een daarvoor speciaal programma wat tegenwoordig in heel veel programma’s zit als Lightroom photoshop of bv photomatrix en alsnog de juiste belichting te verkrijgen van de gehele foto. Je kunt in dat programma ook zelf nog veranderingen aan brengen! Op deze manier kan je toch nog onmogelijk contrast verschil voor de camera mogelijk maken door een slim trucje! Pas op dat je niet overdrijf of overdrijf juist heel erg zodat het zichtbaar is en jij zelf lekker kan creëren wat jij mooi vindt 🙂

Scherpte/diepte

f 5,6 sl t. 1/320  iso 125

   In dit geval een macro lens met een vast brandpunt van 100 mm. Dit kan ook met een gewoon objectief! In dit geval f 5,6 wat belangrijk is voor de geringe scherpte diepte maar nog wel zoveel scherp dat de bloemen scherp zijn en de glazen fles net of nauwelijks herkenbaar is! belichting zoekend naar de grens, de bloemen mogen natuurlijk niet helemaal dichtslaan! Ik heb een glazen fles gebruikt met een ijzeren beugel met dop om wat details van de fles te behouden en het licht kan er lekker door heen! Nu stel je scherp op de bloem  hou je ontspan knop half in gedrukt ga je zoeken door verder of juist minder ver van het onderwerp te staan, hoe dichter naar het onderwerp hoe minder scherpte diepte hoe verder van de achtergrond hoe minder je van de achtergrond ziet, in dit geval de fles! Nu heb ik flits licht gebruikt maar dat hoeft natuurlijk niet perse het principe van scherpte diepte/scherpte is het zelfde. alleen zul je de omgeving niet zo licht hebben!  Ik zou zeggen, heel veel oefenen en als je er niet uit kom, stuur even een mailtje dan kan ik kijken of ik je kan helpen 🙂 succes! ♥♥♥